دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آبان 1400 - 09:25
غلام‌علی حداد عادل:

علامه طباطبائی زمینه‌ساز وحدت حوزه و دانشگاه بوده است

غلام‌علی حداد عادل در نشست هم‌اندیشی «چگونگی تحول در علوم انسانی» که صبح امروز در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد، گفت: علامه طباطبائی زمینه‌ساز وحدت حوزه و دانشگاه است.
کد خبر : 621248
حداد عادل



به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، غلام‌علی حداد عادل در نشست هم‌اندیشی «چگونگی تحول در علوم انسانی» که صبح امروز در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد، گفت: امید است مراسم بزرگداشت علامه طباطبائی و توجه مستمر به افکار او در آینده این دانشگاه بیشتر شود و منحصر به یک روز نباشد. درک به معنای رسیدن است و انسان برای درک کسی باید به او برسد تا او را درک کند، مقام علامه طباطبائی بسیار بالا است اما دلیل نمی‌شود برای شناخت او تلاش نکرد، او یک حکیم است و در معارف اسلامی حکیم معانی ویژه‌ای دارد و با توجه به جایگاه آن در قرآن حکیم بلندترین قله در سلسله مراتب معارف اسلامی است و حکمت و معرفت بالاترین مرحله علم و دانش محسوب می‌شود.


وی افزود: در دیوان حافظ که نقدهای بسیاری وجود دارد و حتی عقل را به محاکمه می‌کشاند اما حکمت جایگاه محفوظی دارد و نگاه حافظ به دنیا از روی حکمت است. علامه طباطبائی حکیمی هم از لحاظ نظری (در ریاضیات و الهیات) و هم عملی (اخلاق و عرفان عملی) است. سراسر زندگی او جز مدتی که به اجبار در تبریز مشغول املاک موروثی خود بوده و از آن دوره با تلخکامی یاد می‌کند به کسب علم گذشته است.


حداد عادل در ادامه اظهار کرد: زمان‌شناس بودن از ویژگی‌های دیگر علامه طباطبائی است، تفاوت مهم وی با امثال خود توجه به علوم انسانی است، این نوع علوم در حوزه‌های علمیه آن زمان مطرح نبود حتی فاصله حوزه‌ها از این علوم بسیار زیاد بوده است، او فلسفه را احیا کرد و آن را رونق بخشید، وضع امروز نتیجه تلاش‌های امثال علامه طباطبائی بوده است


وی افزود: علامه را باید از غیر فلسفه در طرح سایر رشته‌های علوم انسانی در حوزه نیز موثر دانست. در کتاب المیزان بحث‌های اجتماعی بسیاری مطرح کرده است و حاصل اندیشه‌های اجتماعی این حکیم است، این کتاب جای تحقیق و بررسی بیشتر در حوزه علوم انسانی دارد. او را باید پیشگام در کشاندن علوم انسانی در حوزه دانست، این حکیم زمینه‌ساز وحدت حوزه و دانشگاه است.


این مقام مسئول با اشاره به اینکه میراث بزرگ علامه طباطبائی مشرب عقلانی است، بیان کرد: علامه طباطبائی مشرب عقلی در نگاه به دین دارد، راه رسیدن به حقیقت را فقط عقل نمی‌دانسته است، جمع سازگار میان عقل، کشف و شهود بوده و عقل و وحی یک ریشه دارند و یک حقیقت هستند. از شاگردان این حکیم بزرگ می‌توان به شهید مطهری، سیدجلال‌الدین آشتیانی، سیدمحمد بهشتی، محمدحسین حسینی تهرانی، حسن حسن‌زاده آملی، عبدالله جوادی‌آملی و غیره اشاره کرد.


انتهای پیام/۱۱۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب